.....

......This Is Personal Blog With Me & My Hubby. That Why You Can See A lot Story More About Us.....

Sunday, June 17, 2012

Persediaan Menyambut Baby (Part I)

Letih berjalan2 hari ini.Tadi ingat nak jumpa klien jam 1pm dari Sarawak..tiba2 dia sms nak jumpa plk jam 5pm.Kami teruskan juga perjalanan pergi ke Mid Valley survey barangan bayi konon.Mulanya tak nak beli dulu sebab belum scan gander lagi, tapi hati geram sangat tengok barangan bayi yang comel aka kiut-miut dengan potongan harga yang sangat menarik 50% diskaun di Metrojaya.Aku memang pantang nampak diskaun ni, confirm aku gatal hati dan gatal kaki nak masuk kedai tu..tangan pun gatal nak memilih..akhirnya duit pun gatal juga nak keluar..hahaha.(Biasalah perempuan, shopping is treatment for women..betul tak?)

Sampai saja di rumah ingat nak terus baring tapi gatal tangan lagi nak membelek2 baju baby yang ku beli tadi.Tiba2 dapat whatsupp dari abg mie (bro in-law) dari London bagitahu yang diorang dah beli sedikit barang yang kami kirim (barangan Avent).

Memang mulanya tak mahu beli kat London sebab kos penghantaran mahal kalau tukar dalam Ringgit Malaysia - Pound British.Kos penghantaran dalam 200++.Tapi bila survey harga stroller & katil (Graco) jauh lebih murah dari sini.Stroller Mirage kat sini dalam RM1190 dan katil yang boleh lipat RM899..campur2 dua barang saja dah 2000++..kalau kat London Stroller Mirage tu boleh lah dapat dalam harga £129 (RM640) katil Graco tu dalam £89 (RM441) campur kos penghantaran baru RM1281 dan boleh juga beli barang2 lain seperti Avent & Fisher Price.Memang mabuk shopping lah kalau kat sana.

Friday, June 15, 2012

Peristiwa Bulan Jun

Berat hati nak update malam ni, tapi mata tak boleh tidur sebab kepala berdenyut2 mungkin sebab makan maggi tengah malam..

3 Jun 2012
Genap 2 tahun kami couple.Memang tak teringat langsung nak celebrate sebab adik sepupu hubby ada buat kenduri kahwin masa tu.( sedih juga lah sebab tak celebrate apa2 pun..last year aku di Sabah dan hubby di KL).Selamat pengantin baru buat Norazila Noordin & suami.

Tidak dilupakan juga sepupu aku yang juga melangsungkan perkahwinan di Sabah..Kami memohon maaf tidak dapat hadir.Anyway selamat pengantin baru kepada Ainn & Wan.

4 Jun 2012
Aku cirit birit (CB) dari pagi sampai petang dan tiba2 aku bleeding.Kebetulan selepas kami servay hospital untuk bersalin kami singgah di SMART beli barang..nampak durian murah2.Hubby pun beli lah 6 biji.Sampai rumah apa lagi, terus kenduri durian sampai tak ingat dunia.Keluar masuk toilet memang belum ok lagi sebab perempuan mengandung tak boleh makan sebarang ubat walaupun herba (Pil Chi Kit Teck Aun).Tiba2 aku terkejut bila nampak darah (macam darah period yang berketul).Kami semua panik terus bergegas ke Hospital masuk emergency.Alhamdulillah selepas scan semuanya selamat.Doktor nasihatkan rehat secukupnya, jangan banyak bergerak dan makan ubat yang di berika selama 5 hari (ubat kuatkan rahim).

Selamat pengantin baru juga kepada anak buah aku (Hamidi Suel) yang melangsungkan perkahwinan di Kelantan dan selamat hari lahir.Kami sekeluarga memohon maaf kerana tidak dapat hadir atas sebab2 kesihatan.

6 Jun 2012
Hari lahir anak buah aku di Sabah Mohd Nizam Ibrahim..Just wish dan tak bagi apa2 gift.

7 Jun 2012
Abang aku yang no.2 (Ibrahim Hj Sablee)meninggal dunia.Dunia macam terasa berputar ketika mendengar berita dari kampung.Macam mimpi..betul2 aku tak percaya sedangkan baru saja aku bersembang dengan mertua aku berkenaan abg aku yang no.2 sebab dia rajin ke laut.

Baru saja aku wish happy birthday tuk anak sulungnya..tiba2 hari ni pulak aku menerima kabar tentang ayahnya.Aku dapat merasakan bahawa sedihnya bila kehilangan orang yang kita sayang seperti aku kehilangan ibu angkatku (Hjh Mahani Bt Mohd Tahir) dan juga ibu kandungku.Semoga rohnya di rahmati dan dicucuri rahmat..aminn.Meninggal pada hari Khamis dan di kebumikan pada hari Jumaat.

Monday, June 4, 2012

Bleeding

3hb Jun - Majlis persandingan Zillah & Shah.Kami balik JB pd 2hb Jun.4hb June sepatutnya dah balik KL semula sebab my hubby ada meeting.Lagipun dia nak buat persiapan untuk pergi ke Thailand atas urusan company.

Tiba-tiba pula cirit birit dari 9 pagi sampai lah ke petang.Jam 3 petang keluar pergi tanya harga bersalin di Puteri Specialist JB.Harga memang boleh tahan.Kalau ada rezeki memang nak bersalin kat sana.

Dalam perjalanan ke rumah ternampak pula durian Rm1 sebiji.Belilah dalam 6 biji tapi yang 3 biji Rm10..Sampai ke rumah makan durian sampai tak ingat dunia.My hubby bising2 tapi buat tak reti je.Jam 4 petang keluar masuk bilik air tapi yang peliknya kenapa ada darah yang keluar? Mula2 memang tak perasan lah, mungkin darah ketika buang air besar sebab cirit birit.Lama kelamaan rasa macam lain pula, darah tu keluar macam datang haid.Terkejut dan takut sangat terus kami bergegas ke Klinik Suria tapi kami di suruh pergi ke hospital besar sebab Klinik Suria tidak ada kelengkapan scan.Sampai di Hospital Sultanah Aminah terus masuk emergency.Tunggu dari jam 6 - 8 malam sampai tertidur.Memang x emergency langsung.Doktor scan perut cari jantung, mula2 doktor tak jumpa jantung..memang takut sangat lah.Kemudian doktor baru tunjukkan jantung baby masih berdenyut.Doktor katakan sihat dan plasenta masih di kedudukan atas.Doktor suruh rehat banyak.Jangan berjalan jauh dan makan ubat untuk menguatkan rahim.Maklumlah kandungan di bawah 20 minggu belum cukup kuat.Sekarang baru 19 minggu (4 bulan 3 minggu).

Sampai di rumah masih juga cirit birit dan pendarahan.Memang takut sangat sampai menangis tidak boleh tidur.My hubby pun risau.Dia sarankan untuk aku tinggal di JB sampai hujung minggu untuk keselamatan baby kami.Nanti dia balik dari KL baru dia ambil aku.Alhamdulillah keesokkan harinya pendarahan dah berhenti cuma cirit birit saja yang belum berhenti.Ya Allah berilah aku dan suami peluang untuk menimang cahaya mata.Sempurnakanlah sifat dan fizikal bayi kami.Hanya kepadaMu kami memohon.Aminnn

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...